Sunday, October 2, 2011

Loeng 4. Sotsiaalsed võrgustikud

Ise ma pidevalt ei kasuta sotsiaalvõrgustikke,  vaid natuke odnoklassniki.ru ja seda ka ainult selleks, et emale mitte helistada, vaid saata tasutalühikseid sõnumeid, kuidas mul vahepeal läinud on. Proovisin  seekord vaadata odnoklassniki.ru sotsiaalvõrgustikku Matt Webbi kriteeriumte alusel:

Identiteet – kindlasti on odnoklassniki.ru sotsiaalvõrgustikul oma identiteet, eriti Venemaal, kus see välja mõeldi. Inimesed teavad, mis see on ja mis põhimõttega see töötab. Inimesed peavad sisestama oma õige ees- ja perenime, aga see ei ole kohustulik, et need lahtrid oleks täidetud just õigete andmetega. Seega paljud panevad endale ainult õige eesnime ja perenimeks näiteks punkti või muu sümboli. Seega võib öelda, et võrgustikul endal on identiteet kujundatud, aga inimestel võib identiteet puududa.

Kohalolek – selleks, et eristada, kas inimene kasutab sotsiaalvõrgustikku või mitte süsteemis on loodud kasutaja staatused. Ta võib olla online, offline või invisible. Seega igaüks võib jälgida inimeste kohaleolekut.

Suhted – kõik endised koolikaaslased on omavahel sõbrad. Sinu sõbraks võib saada ka suvaline inimene, keda sa tead reaalsest elust. Ta ei pea olema just sinu endine koolikaaslane. Samuti võib määrata, kes on sinu perest, kes on su parim sõber ja kellega sul on suhted. Seega suhted on erinevad ja inimesed ise määravad ja valivad kellega nad suhtlevad.

Vestlused – vestluse võimalus on realiseeritud ICQ või MSN-I näitel. Kasutajad võivad kirjutada nii siis kui inimene on online või kui ta on offline. Kasutaja saab sõnumi kindlasti kätte, kui logib jälle sisse.

Rühmad – iga üks võib jagada oma sõpru rühmadeks. Kasutajad ise otsustavad, millisesse rühma mingi tema sõber kuulub. Keegi ei kontrolli, mis rühmaga sa seod oma sõbra.

Reputatsioon – ma ei usu,  kui inimesel on kasutajakonto odnoklassniki.ru-s, et tema reputatsioon reaalses elus tõuseb. Samuti sotsiaalvõrgustiku sees on kõik võrdsed. Sellel sotsiaalvõrgustikul reputatsioon puudub.

Jagamine – iga kasutaja otsustab ise, kui palju ta oma sisestatud isikliku informatsiooni jagab teistega. Kas ta jätab enda profiili avatuks kõigile või näevad tema pilte ainult tema sõbrad. Privaatsus on tagatud ja kasutaja ise otsustab, kellele ja mida jagada.

No comments:

Post a Comment