Friday, November 11, 2011

Loeng 10. Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Tänapäeval on olemas organisatsioonid, mis reguleerivad litsens tarkvara kasutamist. Eestis näiteks kontrollib litsens tarkvara kasutamist ettevõtte töös Business Software Alliance.

Ettevõttel kindlasti ei tasu kohe paanikasse sattuda, kui BSA saadab neile kirja, et tuleme Teie kontorisse tarkvara kontrollida. Isegi kui BSA leiab mingis töötaja arvutis piraat tarkvarat, koheselt ei tule 1000000EUR trahvi, nagu seda protsessi kirjeldatakse ajakirjanduses. Tehakse ettekirjutus, et tuleb eemaldada järgmist tarkvarat töötaja arvutist teatatud päevade jooksul.

Kui rääkida piraat tarkvara kasutamisest tava inimeste seas siis tarkvara tootjad näevad seda vist nagu õudsad filmi nende elus. Vaadates sellele, kui palju kasumit on jäänud saamata. Samas kui vaadata kohtupraktikat, siis vähesed saavad karistuse piraatluse eest. Karistused on küll karmid ja teinekord paneb mõtlema, kui jagad mingit albumit torrents-is või kuskilt mujal. Kas on tarvis seda teha? Arvan, et olukord ei parene nii kaua, kuna iga üks ei hakka karistusi saama. Aga seda vist ei toimu kunagi, sest kus võtta nii palju inimesi, kes seda asja kontrollib.

No comments:

Post a Comment