Saturday, December 3, 2011

Loeng 13. Kogukondlik tarkvaraarendus

Esmalt tahaks kirjutada BiaAgi-st:

BizAgi on nii takrvara, kui ka samal ajal firma, mis arendab BPMN keelt. Tegu on vaba tarkvaraga, mis saab iga üks endale alla laadida ja alustada tasuta enda ogranisatsiooni protsesside modelleerimist. Eestis näiteks kasutab seda tarkvara MTA selleks, et kaardistada kõik oma protsessid ja et nad oleksid kõikidele töötajatele lihtsasti loetavad.

Otseselt iga üks ei saa seda tarkvara arendada, kuid on võimalik anda tagasisidet millega reaalselt BizAgi arvestab. Näiteks BizAgi-s ei ole võimalik joonistada äriprotsessi vertikaalselt. See käib eriti närvidele, sest pead koguaeg toppima elemendid üks teisse kõrvale, et mahutada oma protsessi näiteks A4. Kirjutasin sellest kirja BizAgi-le ja 24 tunni jooksul tulle vastus, et mina ei ole esimene, kes seda mainib, nemad arvestavad sellega ja kindlasti uues versioonis see võimalus tuleb. Seega inimesi kuulatakse ja iga üks võib anda oma pannust, kuidas muuta tarkvara paremaks. Samuti ettevõttel on toetajad ja partnerid, kes löövad kaasa arendusprostsessiga. Näiteks aitavad rahaliselt.

Teiseks vaba tarkvaraks on OpenOffice. Mitmed inimesed arendavad seda tarkvarat vabatahtlikult, et teha maailmas kõige paremat kontoritarkvarat. Mainekas firma Oracle toetab ka seda projekti. OpenOffice.org kasutab LGPL  litsentsi. Seega Oracle rahastus ja terve maailma ideed ja arendusoskused võivad tulevikus teha väga head vaba tarkvarat.


No comments:

Post a Comment